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Havering Community Infrastructure Levy 
Draft Charging Schedule Examination 

Examiners Question 
 Draft Charging Schedule and Charging Zones Map 

EQ1 

1. I set out here an extract from the Community Infrastructure Levy
Regulations 2010 (with my emphasis).1

Format and content of charging schedules 
12.—(1) Subject to the provisions of this Part a charging authority may 
determine the format and content of a charging schedule. 
(2) A draft charging schedule submitted for examination in accordance
with section 212 of PA 2008 must contain—
(a) the name of the charging authority;
(b) the rates (set at pounds per square metre) at which CIL is to be
chargeable in the authority’s area;
(c) where a charging authority sets differential rates in accordance with
regulation 13(1)(a), a map which—
(i) identifies the location and boundaries of the zones,
(ii) is reproduced from, or based on, an Ordnance Survey map,
(iii) shows National Grid lines and reference numbers, and
(iv) includes an explanation of any symbol or notation which it
uses; and
(d) an explanation of how the chargeable amount will be calculated.
(3) A charging schedule approved by a charging authority must, in
addition to the contents mentioned in paragraph (2), contain—
(a) the date on which the charging schedule was approved;
(b) the date on which the charging schedule takes effect; and
(c) a statement that it has been issued, approved and published in
accordance with these Regulations and Part 11 of PA 2008.
(4) In paragraph (2)(c)(ii) “Ordnance Survey map” means a map
produced by Ordnance Survey or a map on a similar base at a registered
scale.

2. It appears to me that the submitted Draft Charging Schedule (DCS)
does not fully comply with these Regulations, with reference to the
elements that I have highlighted.

i) The most obvious point is that the ‘All other retail’ charging
zones are not depicted on a map which must be contained in
the charging schedule: the DCS requires that reference is
made to the Metropolitan, District and Local Centres as
defined in the Local Plan.

ii) A number of points can be made here: a map is not contained
in the charging schedule with an identification of retail

1  It is my understanding that subsequent amendments to the CIL Regulations have not altered these 
requirements. 
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charging zone boundaries or any relevant symbol or notations. 
iii) In my opinion, there needs to be a Map or Maps which show 

each of the areas within which the ‘All other retail’ charge 
would be applied. This would not preclude a number or all of 
the individual areas being shown on a single map. 

iv) Further, for consideration, I suggest how the retail element of 
the charging schedule might be set out: 

 
All other Retail 
(A1 – A5 Use) 

‘C’? £50 In Metropolitan, District and Local 
Centres as defined in the Local Plan, as 
shown on the Retail Charging Zone 
Map. 

This will require a different layout to the present DCS because of the 
mixture of Zones and ‘all Borough’ scale of the other retail charge. 
 

v) Of lesser importance, it seems to me, but still a requirement 
of the Regulations, Regulations 12(2)(c)(iii) is not met in 
respect of the residential Zones. 

vi) As for Regulation 12(2)(d) – an explanation of how the 
chargeable amount will be calculated – the present reference 
to how this calculation is made does not provide this 
explanation. 

vii) In addition the first line on page 4 of the DCS does not appear 
to meet the requirement of Regulation (3)(c). 

 
6. I have, in at least one previous examination, had to raise the same 
issues. In that case it was deemed necessary by the Charging Authority to 
carry out a statement of modifications exercise with an appropriate 
consultation period. Please see annex and respond to the points that I 
have raised. 
 
7. As a more informal passing remark I see that the contents of the 
DCS include a considerable amount of material that is not required by the 
regulations. Since the Regulations allow: “12.—(1) Subject to the 
provisions of this Part a charging authority may determine the format and 
content of a charging schedule”, this is really a matter for the Charging 
Authority, but it seems to me that concision is a virtue. 
 
8. None of the above should be taken, at this stage, as an 
endorsement of the proposed levels of charge. 
 
9. Please respond to the points that I have raised. 
 
10. Your reply should be with Charlotte Glancy, the Programme Officer, 
by close of business on Friday 4 January 2019, but preferably before. I am 
especially concerned to know as soon as possible whether the Council 
considers that the main issues I raise will require a Statement of 
Modifications process to be put in train. 
 
Terrence Kemmann-Lane 
Examiner 
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Annex 
 
I respect of my point 6 in EQ1 above, I hope that it might be helpful if I set 
out what seem to me to be the relevant CIL Regulations – Regulations 19 and 
21 - with my highlights in bold. I must leave it for the Charging Authority to 
interpret this Regulation and determine whether, in the circumstances it is 
necessary to go through the Statement of Modifications procedure which 
appears to require a four week consultation period. 
 
Submission of documents and information to the examiner 
19.—(1) The charging authority must submit the following to the examiner (in 
addition to the declaration required under section 212(4) of PA 2008)— 
(a) the draft charging schedule; 
(b) a statement setting out— 
(i) if representations were made in accordance with regulation 17, the 
number of representations made and a summary of the main issues raised by 
the representations, or 
(ii) that no such representations were made; 
(c) copies of any representations made in accordance with regulation 17; 
(d) where the charging authority modified the draft charging 
schedule after it was published in accordance with regulation 16, a 
statement of modifications; and 
(e) copies of the relevant evidence. 
(2) Of the documents and statements mentioned in paragraph (1)— 
(a) a copy of each must be sent in paper form; and 
(b) a copy of those mentioned in paragraph (1)(a), (b) and (d) and, to the 
extent that it is practicable to do so, of those mentioned in paragraph (1)(c) 
and (e), must be sent electronically. 
(3) As soon as practicable after a charging authority submits a draft charging 
schedule to the examiner it must— 
(a) make available at the places where the documents mentioned in 
regulation 16(1)(a) were made available, a copy of the draft charging 
schedule and of each of the documents mentioned in paragraph (1); 
(b) publish on its website— 
(i) the draft charging schedule and the documents mentioned in paragraph 
(1)(a), (b) and (d), 
(ii) any of the documents mentioned in paragraph (1)(c) and (e) which it is 
practicable to so publish, and 
(iii) a statement of the fact that a copy of the draft charging schedule and of 
each of the documents mentioned in paragraph (1) are available for 
inspection and of the places at which they can be inspected; and 
(c) give notice to those persons who requested to be notified of the 
submission of the draft charging schedule to the examiner that the draft has 
been so submitted. 
(4) Where the charging authority modified the draft charging 
schedule after it was published in accordance with regulation 16, the 
charging authority must send a copy of the statement of 
modifications to each of the persons invited to make representations 
under regulation 15. 
 
CIL examination: right to be heard 
21.—(1) A person who makes representations about a draft charging 
schedule in accordance with regulation 17 must (if the person so 
requests) be heard by the examiner. 
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(2) A request under paragraph (1) must be submitted to the charging 
authority in writing before the end of the period the charging authority 
specifies for the purposes of regulation 17(2). 
(3) Where a charging authority modifies a draft charging schedule 
after it is published in accordance with regulation 16, any person 
may request to be heard by the examiner in relation to those 
modifications. 
(4) The right to be heard under paragraph (3) applies only in relation to 
the modifications made to the draft charging schedule as set out in the 
statement of modifications. 
(5) A request under paragraph (3) must— 
(a) be submitted to the charging authority in writing before the 
end of the period of four weeks beginning with the day on which 
the draft charging schedule is submitted to the examiner in 
accordance with regulation 19(1); and 
(b) include details of the modifications (by reference to the statement of 
modifications) on which the person wishes to be heard. 
(6) The charging authority must submit a copy of each request it receives 
under paragraph (3) to the examiner as soon as practicable after the end 
of the period mentioned in paragraph (5)(a). 
(7) A person who has made a request to be heard under paragraph (3) 
may withdraw that request at any time before the opening of the 
examination by giving notice in writing to the charging authority. 
(8) Where a person has submitted a request to be heard by the examiner, 
the charging authority must— 
(a) publish the matters mentioned in paragraph (9) on its website; 
(b) notify the following of those matters— 
(i) any person who has made a representation in accordance with 
regulation 17, and not withdrawn that representation, of those matters, 
(ii) any person who has made a request to be heard under paragraph (3); 
and 
(c) give notice by local advertisement of those matters. 
(9) The matters referred to in paragraph (8) are— 
(a) the time and place at which the examination is to be held; and 
(b) the name of the examiner. 
(10) Subject to paragraph (11), the charging authority must comply with 
the requirements set out in paragraph (8) at least four weeks before the 
opening of the examination. 
(11) Where a person has made a request to be heard by the examiner 
under paragraph (3), the charging authority must comply with the 
requirements in paragraph (8) at least two weeks before the opening of 
the examination. 
(12) Without prejudice to section 212(9) of PA 2008— 
(a) it is for the examiner to decide how the hearing is to be conducted; 
(b) the examiner may, in particular, decide the amount of time to be 
allowed at an examination for the hearing of representations; 
(c) the examiner may refuse to allow representations to be made at the 
hearing if the examiner considers that the representations are irrelevant, 
frivolous, vexatious or repetitious. 


